Open house baru ni antara menu yang paling hit amongst tetamu adalah laksa... jenuh la merepeat rebus sampai ke malam. Siap ada yang tanya food semua cater ke masak. Ada jugak tu yang tak percaya, siap gi bisik2 dengan bibik kat dapur.. hahhaa.. kitorang ni kalau boleh semua benda nak masak sendiri, dah tentu-tentu halal, bersih dan puas hati.
Nah untuk yang bertanya, ni resepi laksa kalau nak try. To be frank, my cooking style, semuanya main agak-agak je. Tak reti nak sukat bagai. If you cook often, you know how to agak-agak. That's the skill you acquire along the time, bukan di kelas memasak.
Tapi kalau malas memasak boleh order thru www.yumcious.com/faizah atau email me at faizahfaiz@yahoo.com. Order awal-awal ok, jangan last minute nanti tak sempat akak nak gi beli ikan.
Bahan-bahan
Kuah
Ikan (Saya guna ikan sardin)
Cili kering - kisar
Belacan - kisar
Bawang (onion & shallot) - kisar
Asam keping
Air asam jawa
Gula & garam secukup rasa
Bunga kantan
Daun kesum
Condiments
Timun
Bawang besar
Cili / Cili padi
Nenas
Daun salad
Telur
Limau nipis
Condiments
Timun
Bawang besar
Cili / Cili padi
Nenas
Daun salad
Telur
Limau nipis
- Rebus cili kering, buang biji dan blend bersama bawang & belacan.
- Rebus ikan bersama beberapa keping asam jawa & garam. Asingkan tulang dan isi ikan. Blend berasingan. Ketepikan sedikit isi ikan kalau suka kuah ada isi ikan kasar.
- Masukkan cili dalam periuk, tambah sedikit air, air asam jawa & rebus bersama asam keping, daun kesum dan batang bunga kantan. Agak2 nak mendidih, masukkan air tulang ikan (tapis ambik air je) dan bunga kantan.
- Bila dah mendidih, masukkan isi ikan yang diblend, kacau dan tunggu sampai mendidih. Once mendidih masukkan baki isi ikan.
- Time ni silalah rasa kuah tu sedap ke tidak kot2 nak tambah air asam lagi ke. Pastu tambah gula & garam to taste. Tunggu sampai mendidih & tutup api.
- Hidangkan laksa dengan hirisan timun, bawang besar, cili padi, nenas, salad etc.
Selamat Menjamu Selera!
Nota kaki : Nanti kalau rajin saya akan update sukatan bahan2 :)
No comments:
Post a Comment